skip to Main Content
Grilla Gott Och Säkert Med ”Grille”

Grilla gott och säkert med ”Grille”

Denna nyhetsartikel är 5 år gammal, tänk på att innehållet kan vara inaktuellt.

Sommaren är äntligen här och för många av oss är årstiden synonym med att grilla och att ha trevligt. Och Christer Johansson, brandinspektör och grillfanatiker, utgör inget undantag. I en unik intervju avslöjar han nu sina bästa grilltips.

Det finns människor som gillar att grilla. Och så finns det människor som till stora delar lever för att grilla. Christer Johansson, brandinspektör vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst, tillhör utan tvekan den senare gruppen.

– Jag älskar verkligen att grilla. Jag gör det så pass ofta och med så mycket passion att jag inte längre kallas Chrille, utan ”Grille” av mina kompisar. För mig börjar grillsäsongen den 1 januari och slutar den 31 december. Jag älskar att äta god mat, och jag älskar att laga god mat. Jag skulle bedöma att jag grillar eller ”barbequar” cirka 100 gånger om året, säger Christer Johansson.

Långsamt och tålmodigt

Just det, ”Barbequar”. För Christer är det stor skillnad mellan att grilla och att ägna sig åt barbeque. Det märks att det är barberque som Christer brinner extra för: att långsamt och tålmodigt tillaga köttet med indirekt värme från grillen.

– Att upptäcka ”low and slow” var för mig något av en uppenbarelse. Att upptäcka att locket på grillen är så mycket mer än bara ett väderskydd. Att man kan tillreda ett kött som egentligen är ganska tråkigt, och göra det helt fantastiskt gott. Att se grillen inte bara som en grill, utan även som en ugn, säger Christer.

Kol och gasol för olika syften

Det pågår en het debatt: kolförespråkare mot gasolfantaster. Hur ställer du dig till den?

– Jag väljer att inte delta i debatten! Gasol och kolgrill är bra på olika saker. Vill jag snabbt grilla till exempel några burgare är gasolgrillen utmärkt. Det är enkelt och det går fort. Pratar vi däremot slow cooking väljer jag kolgrillen, där det finns lite olika metoder för att hålla igång glöden i tio timmar och längre om så krävs. Däremot vänder jag mig emot föreställningen att kolen ger köttet någon särskild smak. Det som ger köttet den speciella grillsmaken är att köttsaften droppar ner på den heta ytan, och att rök och ånga från safterna går tillbaka upp till köttet och sätter smak på det. Men den principen gäller för både kol och gasol, analyserar Christer.

Men hur i hela världen får du kolet att glöda under tio timmar? För min del brukar glöden försvinna efter en dryg timme

– Det finns flera olika metoder för detta. En kallas Minion-metoden, uppkallad efter dess upphovsman, Jim Minion. Den går i korthet ut på att placera ordentligt med kol i grillen, för att sedan fylla på med glödande kol i toppen. Värmen letar sig sedan neråt. Själv använder jag mig oftast av den så kallade Snake-metoden. Den går ut på att man bygger en slags ”orm” eller ring av kol inne i grillen, närmast innerväggen, som sedan successivt brinner.

Vad ska man tänka på när det gäller att grilla med gasol?

– Gasolgrillen är som sagt perfekt för snabba jobb, till exempel hamburgare. Sedan vill jag ju också undvika olyckor. Därför kollar jag minst en gång om året, om inte oftare, slangen till gasoltuben. Det är viktigt att den inte har sprickor eller liknande. Det finns också en särskild sprej att köpa som underlättar den biten. För att undvika överhettning är det viktigt att tuben inte står under grillen när man använder den. Det finns ett utrymme för tuben under grillen, och där kan den också stå, när man inte använder den. Sedan är det givetvis alltid bra att ha vatten tillhands och ett par schyssta grillvantar så att man kan ta i varma grejer. Man bör också rengöra grillens olika delar regelbundet. Detta gäller givetvis både kol- och gasolgrillar.

Det pratas ofta om marinader och kryddor. Dina tankar om detta?

-Njae, faktum är att jag försöker undvika marinader. Då de oftast innehåller olja brukar de oftast orsaka så kallade ”flair ups”, att eld flammar upp, och det vill jag såklart undvika. Nä, satsa inte stället på en riktigt schysst rubb. Här är det givetvis endast smaken och fantasin som sätter gränser. Men vanliga ingredienser är brunt socker, salt, peppar, chili flakes, paprikapulver, lökpulver och varför inte fänkål! Koriander är också vanligt förekommande men jag tycker det smakar tvål! Mitt råd är: våga testa!

Nu har vi pratat mycket om själva grillandet. Men tillbehör? Vad gäller?

– Det är faktiskt en mycket bra fråga. Det är så vanligt att det bara blir klyftpotatis eller en bakad potatis. Men till barberque vill ja gärna ha en riktigt god coleslaw och barberque-beans. Det är helt otroligt gott! Man blandar vita bönor, svarta bönor, kidneybönor, bbq-sås, slänger i en rejäl näve muscovadosocker, en kladd dijonsenap, en gul lök, paprika, knaperstekt bacon, salt och peppar. Sedan får det hela puttra ungefär en timme på grillen. Kanske droppar jag i några droppar liquid smoke – men den måste man vara försiktigt med. Den riskerar att ta över.

Man vill ju gärna dricka något gott till! Vad rekommenderar du?

– I dessa tider när det är varmt och solen står på väljer jag faktiskt en helt vanlig lager. Jag uppskattar verkligen alla typer av öl – ale, stout och så vidare – men inget slår en iskall lager en varm sommardag, avslutar Christer.

Fakta:

Minion-metoden uppfanns 1999 av den amerikanske barbecuegurun James Minion. Erfarenheten sade honom att om man fyller brikettkammaren med tända briketter hamnar man på cirka 180 °C och måste kämpa för att få ner temperaturen till de cirka 110 °C som krävs för äkta ”low and slow”-grillning. Han fyllde därför brikettkammaren med otända briketter och några klossar rökträ. Sedan lade han ett tjugotal tända briketter ovanpå, stängde ugnen och fick ner temperaturen till de 110 °C

Källa: Morten Westh, Danmarks grillandslag.

Snakemetoden går ut på att att du lavar briketter längs kanten på klotgrillen och lägger på rökflis ovanpå om du vill ha rök. Om du bara vill ha rök dom första två timmarna, lägger du bara rökflis i början av “ormen”. När du ska tända upp den, så tänder du endast några få briketter och lägger i början av “ormen”, dessa tänder upp dom första briketterna, och sedan fortsätter glöden att vandra vidare. Denna metod håller igång din grill i många timmar och behöver bara en liten tillsyn då och då.

Källa: bbqlovers.se

Grilla säkert med gasol

 • Kolla slangen från regulatorn till grillen. Böj på den. Om det finns sprickbildningar, byt!
 • Byt ut eller rengör lavastenarna varje år.
 • Grilla bara på balkongen om det är tillåtet av fastighetsägaren.
 • Kontrollera med räddningstjänsten om det är eldningsförbud där du bor. Kontrollera också räddningstjänstens anvisningar för eldning och grillning där du bor.
 • Använd aldrig vatten för att släcka en eld som uppstår i en gasolgrill. Ha en brandsläckare nära tillhands.
 • Placera grillen på avstånd från brännbart material, till exempel parasoll, byggnader, vedhögar.
 • Håll grillen ren från fett. Fett kan antändas om det ansamlas för mycket.
 • Klä inte den utdragbara bottenbrickan med folie. Detta kan hindra fett och matrester från att rinna ner i dropplådan och det ökar risken för brand.
 • Det är bra om du använder en handske vid gasolgrillning. Skulle det börja brinna är det viktigt att du kan komma åt ventilen och stänga av den.

Källa: dinsäkerhet.se 

Grilla säkert med kol

 • Sätt ett lock på grillen för att kväva elden när du grillat klart. Återanvänd grillkolen som inte brunnit ner genom att lägga den svalnande kolen i en plastpåse och skaka tills askan faller av. Briketter är ofta enklare att återanvända eftersom de inte är lika porösa som kol och brinner ner långsammare.
 • Släng inte använd grillkol i naturen. 
 • Återvinn din engångsgrill
 • Engångsgrillar ska återvinnas efter att de använts. Ta bort kolen, släng papper i tidningsåtervinningen, wellpapp i kartongåtervinningen, galler och metall i metallåtervinningen samt plasten i plaståtervinningen.