skip to Main Content

Händelsebaserade hembesök – för din säkerhets skull

Denna nyhetsartikel är 6 år gammal, tänk på att innehållet kan vara inaktuellt.

Varje år inträffar cirka 6 000 bostadsbränder i Sverige. Dessutom sker de flesta dödsbränderna i hemmet. Det vill Räddningstjänsten Skåne Nordväst vara med och ändra på. Därför inför vi nu, på prov, händelsebaserade hembesök som en ny del i vårt arbete med att förebygga bostadsbränder. Vi gör detta eftersom vi är övertygade om att kunskap och dialog är avgörande i kampen mot bostadsbränder. Därför vill vi prata om brandsäkerhet med dig.

Vad är händelsebaserade hembesök?

Styrka från station City i Helsingborg redo att göra hembesök. Foto: Magnus Mosén

Styrka från station City i Helsingborg redo att göra hembesök. Foto: Magnus Mosén

Händelsebaserade hembesök bygger på att brandmän från räddningstjänsten, en kort tid efter att det har brunnit i till exempel en lägenhet eller ett radhus, utför hembesök i det aktuella området. Vi gör detta eftersom vi tror att du är särskilt intresserad av att vilja prata med oss om brandsäkerhet om det precis har brunnit hos till exempel din granne eller i huset mitt emot. Kanske är det så att du har funderat lite över detta med brandskydd? Du kanske funderar på om din brandvarnare verkligen fungerar eller över hur du bäst agerar om det börjar brinna hos dig eller grannen? Du är mer än välkommen att ställa frågor till oss!

Under besöket går vi igenom vilket brandskydd som är rekommenderat, och vi uppmärksammar också om något är brandfarligt i bostaden. Vi pratar om vanliga brandorsaker och hur de kan hanteras, till exempel en brand på spisen. Innan vi går ser vi till att brandvarnaren fungerar.

Våra huvudbudskap är enkla:

  • En brandvarnare räddar liv. De flesta bostadsbränder inträffar på natten. En brandvarnare som fungerar kan rädda ditt liv. Den reagerar på den livsfarliga röken och varnar dig.
  • Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om det brinner hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din  lägenhet! Ring 112. om det behövs.
  • Stäng in branden. Brinner det i din lägenhet  – ta dig ut och stäng ytterdörren efter dig. Om du bor i lägenhet  sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.
  • Håll, vind, källare och garage låsta
  • Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.
  • Ställ inget i trapphuset. Trapphuset är en viktig utrymningsväg och en brand i trapphuset kan få svåra följder. Låt inte barnvagnar, blomkorgar, kartonger och liknande stå i vägen.

Om vi inte kommer på utsatt datum beror det på att vi har åkt ut på ett larm. Du är alltid välkommen att höra av dig på 010-219 00 00, info@rsnv.se.

På bilden: Brandmän från Ängelholm redo att ge sig ut på hembesök.