skip to Main Content
Lyckad Och Realistisk övning I Ängelholm

Lyckad och realistisk övning i Ängelholm

Denna nyhetsartikel är 5 år gammal, tänk på att innehållet kan vara inaktuellt.

Under tisdagen övade lag A och deltidsbrandmän från Ängelholm i en övning tillsammans med Trafikverket och SOS Alarm.

Syftet var dels att utredare av spårtrafikolyckor kunde träna sin metodik, men minst lika viktigt är att RSNV fick öva en insats vid en järnvägsolycka. Övningen varade cirka två timmar och var dessutom mycket realistisk, bland annat med två anställda från Trafikverket som spelade skadade/avlidna i en bil som klämts fast mellan en vagn och en lifträlsbil.

Kritiskt skadeläge

Brandmännen, som inte fått någon information om händelsen i förväg, fick under realistiska förutsättningar använda sin yrkeskunskap för att lösa situationen enligt konstens alla regler. Extra kritiskt var skadeläget i bilen. En konstaterades avliden, men en person var vid liv. Då gäller det att handla varsamt, säkert men samtidigt effektivt. Ju snabbare personen får vård, desto bättre.

Viktigt att ha med deltidsbrandmän

– Att öva olika typer av händelser är mycket viktigt och absolut grundläggande för att vi ska kunna bibehålla – och utveckla – vår förmåga att samarbeta och hantera olika situationer, inte minst i samverkan med andra myndigheter. Extra roligt är att flera av våra deltidsbrandmän också deltog. De är en viktig del av vår operativa förmåga och det är därför viktigt att även deltidsbrandmännen får vara med om den här typen av övningar, förklarar Mattias Ahlbin, som är brandman och även jobbar med frågor som rör kvalitetssäkring.

– Jag är väldigt nöjd med övningen, bland annat därför att den på många sätt liknar situationer som vi ofta stöter på i vårt arbete. Jag tycker att vi löste uppgifterna väldigt väl, även om det alltid finns detaljer att finslipa på, säger Ingmar Mauritzon, brandman.

Se fler bilder på Facebook.

Se livesändningar i efterhand på Facebook.