skip to Main Content

”Många hade gärna sett att försäljningen sker några dagar innan”

Denna nyhetsartikel är 5 år gammal, tänk på att innehållet kan vara inaktuellt.

Nyårshelgen kan vara en intensiv helg för räddningstjänsten – och för andra blåljusorganisationer – med många incidenter relaterade till nyårsfyrverkerier. Räddningstjänsten har inte bara ett ansvar att informera allmänheten om ett korrekt användande av fyrverkerier. Räddningstjänsten är också den myndighet som ser till att återförsäljarna av fyrverkerier uppfyller de olika krav och lagar som finns.

En viktig grundförutsättning för att få sälja fyrverkerier är till exempel att man är ansvarstagande och regelkunnig. Räddningstjänsten begär ett utdrag ur belastningsregistret. Om det visar på att man tidigare är dömd för ett brott kan det innebära att man inte får tillstånd att sälja fyrverkerier.

Mindre läxförhör ingår

Tommy Rydén, brandinspektör vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst, är idag ute och säkerställer att försäljningen sköts på rätt sätt. Han ser bland annat till att fyrverkerierna förvaras på ett brandsäkert sätt och att handlaren inte har köpt in större mängder fyrverkerier än vad hen har angett i sin ansökan till räddningstjänsten. Dessutom utför han ett mindre ”läxförhör” med frågor som handlaren måste ha koll på.

”Hur gammal måste man vara för att få köpa fyrverkerier? (18)”, är en. ”Får köparen fritt känna på de olika förpackningarna?” (nej), är en annan.

Inga leksaker

– Överlag ser det bra ut. Handlarna har bra koll på de regler som gäller. Mycket har blivit bättre vad gäller försäljningen under de senaste åren. Till exempel måste försäljningen numera ske över disk. Sedan noterar vi också att det finns flera inom branschen som gärna hade sett att försäljningen skedde endast några dagar innan nyår. Många tycker också det är bra att raketer på sikt ska sluta säljas. Istället ska man fokusera på att sälja så kallade tårtor, förklarar Tommy Rydén, som själv är före detta brandman. Han har därmed många gånger sett konsekvenserna av felaktigt hanterade fyrverkerier, i form av skadade människor och hus eller lägenheter.

– Det som är mest frustrerande är väl egentligen att de flesta olyckor är så fruktansvärt onödiga. Om man hanterar fyrverkerier i nyktert tillstånd och om man är noga med att följa bruksanvisningarna minimerar man risken för missöden. Det allra värsta är när barn och unga råkar illa ut. Att som förälder låta sitt barn eller sin ungdom hålla på med fyrverkerier är inte ok. Detta är inga leksaker, avslutar Tommy Rydén.

Fakta om användande av fyrverkerier

Det är viktigt att handskas försiktigt med fyrverkerier. Fel använda fyrverkerier orsakar drygt 150 bränder årligen i Sverige och då särskilt i samband med nyårsfirande. Cirka 200 människor skadas varje år så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. De vanligaste skadorna från fyrverkerier är bränn- och sårskador. Skador på huvudet (ögon, öron) är vanligast följt av skador på händer och fingrar.

 1. Checklista för hantering av fyrverkerier
 2. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
 3. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
 4. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
 5. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
 6. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
 7. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
 8. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.
 9. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
 10. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
 11. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.