skip to Main Content

”Många tänker bara på sig själva”

Denna nyhetsartikel är 6 år gammal, tänk på att innehållet kan vara inaktuellt.

”Många tänker bara på sig själva”

Hur gör man en film? Vad är skillnaden mellan en spelfilm och en dokumentär? Vad är finkultur och vad är fulkultur? Frågorna och svaren var många när MBU-ambassadörerna under torsdagen hade ett kreativt möte på Brandorama i Helsingborg.

Just nu deltar regissören Robert Lillhonga, som bland annat regisserade ”Hata Göteborg”, i ett unikt projekt med Räddningstjänsten Skåne Nordväst. De unga ambassadörerna från MBU (människan bakom uniformen) ska göra en film om sina erfarenheter av MBU och hur de kan sprida detta till ensamkommande barn.

Mycket att tänka på

Under torsdagen träffades flera av MBU-ambassadörerna och Robert Lillhonga för en workshop om hur arbetet ska läggas upp.

Var blir ljuset bäst? Hur fångar man bäst upp ljud? Frågorna är många! Det är mycket att tänka på, i stort och i smått, när en film ska produceras.

Ungdomarna fick även lära sig att filma ”hands on”, med coachning av Robert Lillhonga och Casper Weil från Helsingborgs stads kommunikationsavdelning.

– Det ska bli spännande! Alla är med på vad vi ska göra. Vi ska göra en film som öppnar ögonen på folk när det gäller flyktingkrisen, och vad de ensamkommande barnen har fått stå ut med. Det finns många som bara tänker på sig själva, förklarar Shahed Rashrash, som även vill att filmen ska berätta om värdet av MBU-utbildningen.

– Jag har lärt mig otroligt mycket genom MBU. Om viktiga saker som till exempel brandkunskap men också om blåljusyrkena i stort, säger hon.

”Jag har växt otroligt mycket som person”

Dennis Falkman, även han MBU-ambassadör, kan skriva under på att MBU-utbildningen är utvecklande.

– Jag har växt otroligt mycket som person under utbildningen. Tidigare var jag till exempel mycket blygare, och hade svårt för att tala inför folk. Det har jag inte längre, konstaterar han.

Robert Lillhonga kommer att följa MBU-ungdomarna med deras arbete. Det ska bli en dokumentär där ungdomarna själva gör manus, filmar och redigerar med hjälp av Robert Lillhonga och Casper Weil.

– Jag tvekade aldrig med att hoppa på det här projektet. Jag tycker att MBU gör ett otroligt viktigt jobb. Rent kreativt ser jag mig som en slags ”barnmorska” för filmen. Jag kan hjälpa till på flera sätt, men det är ungdomarna som kommer att göra jobbet, säger Robert Lillhonga.

Filmen har premiär senast den 31 december.

Bakgrund: 2015 valde Räddningstjänsten att avstå från den traditionella julklappen, till förmån för att producera en film om ensamkommande barn.

På bilden: Shahed Rashrash, MBU-ambassadör.