skip to Main Content
Några Tips För En Säkrare Och Tryggare Höst

Några tips för en säkrare och tryggare höst

Denna nyhetsartikel är 4 år gammal, tänk på att innehållet kan vara inaktuellt.

För att du ska kunna njuta fullt ut av hösten kan det vara bra att tänka till kring tryggheten och säkerheten kring denna mörka men ändå (enligt många) mysiga årstid.

Här kommer några enkla men viktiga tips för en tryggare och säkrare höst för dig och dina närmaste.

Använd reflexer

Det är viktigt att du har reflexer på dig när du går eller cyklar i mörker. Utan reflexer är du mycket svår att upptäcka, både i stan och på landsbygd. Reflexerna gör nytta året runt, inte bara på vintern.

Därför ska du bära reflex

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren.  Om du har mörka kläder på dig upptäcker en bil med halvljus dig på cirka 20 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du har reflex på dig ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

Du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre, än vid normalt väglag.

Så bär du reflexen

När du rör dig i trafiken är det viktigt att synas från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra om en av reflexerna hänger i ett snöre, och att sätta några av dem runt armar och ben. Det finns så kallade ”slap wraps” att köpa för detta. Det är också bra om reflexerna sitter lågt. Då syns du bättre.

Reflexväst är bra men kan kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Läs mer om reflexer

Om stormar och kraftig nederbörd

När SMHI utfärdar varningar för antingen kraftigt nederbörd eller stormar finns det mycket du som privatperson kan göra för att minimera eventuella följder av väderstörningen. Det är också viktigt att du känner till vart du ska vända dig med eventuella frågor.

Under extrema väderlägen är det väldigt viktigt att du bara ringer 112 vid fara för liv eller hälsa. Däremot finns ett särskilt informationsnummer: 113 13. Ring detta nummer när du har frågor om till exempel stormar, kraftig mederbörd, översvämningar men också om allvarligare trafikolyckor eller sjukdomsutbrott.

Vid stormar

Ta in alla lösa föremål från din trädgårdar och balkonger. Tänk på att till exempel hala flaggor och att ta in krukor, studsmattor och andra lösa föremål. Stäng fönster, balkong- och altandörrar. Vistas inomhus när det blåser som mest så att du inte riskera att bli skadad av kringblåsande föremål.

Det kan även bli störningar i trafiken och elnätet på grund av den kraftiga vinden.

Vid kraftig nederbörd

När det regnar mycket är det stor risk för översvämning och störningar i trafiken på grund av mycket vatten på vägbanorna.

Så skyddar du dig mot översvämning

  • Ta bort värdefulla eller känsliga föremål från källaren.
  • Rensa brunnar, lövsilar och hängrännor på din fastighet för att undvika stora vattensamlingar runt huset.
  • Förbered med att ha tunga tättslutande föremål till exempel sandsäckar som kan läggas över golvbrunnar samt toalettstolar i källarplanet.
  • Bor du inom område med stor risk för översvämning bör du överväga att köpa en dränkbar pump för tömning av källaren.

Läs mer om stormar och kraftig nederbörd

Levande ljus

För många hör av levande ljus årstiden och inte minst julen till. Det finns några saker du kan tänka på för att njuta av levande ljus på ett säkert sätt.

Tips för dig som använder stearinljus

  • Använda ljusstakar i material som inte kan börja brinna, till exempel smide, keramik, sten eller liknande
  • Dekorera din ljusstake med icke brännbart material, till exempel sand, sten, glas eller snäckor
  • Se till att ljusen står stadigt
  • Inte ställa ljusen för nära gardiner eller på tv:n
  • Aldrig placera många värmeljus tätt tillsammans på en bricka eller ett fat
  • Aldrig lämna levande ljus utan uppsikt.

(Källa: Brandskyddsföreningen)

Sätt gärna upp en lapp på insidan av din ytterdörr om att släcka ljusen. Eller gör en återkommande påminnelse i din mobil.