skip to Main Content
Räddningstjänsten Skåne Nordväst Skickar Personal Till Gävleborg

Räddningstjänsten Skåne Nordväst skickar personal till Gävleborg

Denna nyhetsartikel är 4 år gammal, tänk på att innehållet kan vara inaktuellt.

Ingen har undgått de skogsbränder som härjar i stora delar landet. Nu skickar Räddningstjänsten Skåne Nordväst – och andra räddningstjänster i Skåne – personal till Gävleborg.

– Vi fick en förfrågan från räddningsledningen i Gävleborg om ledningsstöd, brandmän och befäl. Självklart vill vi göra vad vi kan för att stötta och hjälpa i en väldigt svår och ansträngd situation. Att samverka och att hjälpas åt under extraordinära händelser och kriser är totalt avgörande. All hjälp är viktig i detta läge. Nu jobbar vi intensivt med att få ihop personal på bästa möjliga sätt. Totalt planerar vi i nuläget för två veckor framåt, säger Jonathan Sjöberg, operativ chef vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Räddningstjänstpersonal från Skåne kommer att åka till Gävleborg med start imorgon. De personer som åker upp kommer att stanna i 3-4 dagar för att sedan bli avlösta.

– Jag vill samtidigt passa på att påminna om det eldningsförbud som fortfarande råder i hela Skåne. Det är väldigt viktigt att alla hjälps åt för att minimera risken för bränder i skog mark, avslutar Jonathan Sjöberg.

Det här gäller vid eldningsförbud

Räddningscheferna i nordvästra Skåne har infört ett generellt eldningsförbud vid brandriskvärde 4 (stor brandrisk), 5 (mycket stor brandrisk) eller 5E (extremt stor brandrisk). Brandrisken kan vara stor även om det precis har regnat – marken under det översta lagret kan fortfarande vara mycket torrt.

  • Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden.
  • Du får lov att använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Vi rekommenderar att du inte använder sprit- eller gasolkök.
  • Det går också bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt med eller nära marken. Gasolgrill går också bra att använda. Viktigt: du får endast använda fasta hemmagrillar hemma på din egen tomt. Det är inte tillåtet att använda hemmagrillar i till exempel skog och mark eller på stranden.
  • Tänk på att du kan ställas till svars och bli straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.