skip to Main Content
Samverkan Och Kommunikation I Fokus Under Storövning I Öresund

Samverkan och kommunikation i fokus under storövning i Öresund

Denna nyhetsartikel är 5 år gammal, tänk på att innehållet kan vara inaktuellt.

Samverkan och kommunikation. Det var två viktiga ledord när det övades dykinsats i samband med sjöräddning i hamnen förra veckan. Räddningstjänsten Skåne Nordväst deltog i en övning tillsammans med Kustbevakningen, räddningstjänsten i Halmstad, Räddningstjänsten Syd och räddningstjänsten i Trelleborg.

För att kunna lyckas med sjöräddningen, i synnerhet under stora händelser, måste räddningstjänsterna och Kustbevakningen kunna samarbeta väl och för detta krävs övning. Givetvis handlar det om att finslipa vår kompetens och kunskaper när det till exempel dykning.

Samverkan är guld

– Minst lika viktigt är att vi ska lära känna varandra och därmed bli ännu bättre på att samarbeta. När det väl gäller kan vi lita på varandra till 100 procent. Övningen syftar också till att vi ska bli ännu bättre på att kommunicera under dykningarna, förklarar Christer Haraldson, som har det övergripande ansvaret för dykningen inom RSNV.

– Öresund är mycket vältrafikerad. Därför är det troligen bara en tidsfråga innan en stor olycka sker. Om olyckan är framme kommer vi behöva ta hjälp av varandra och då är det guld värt att vi kontinuerligt övar och samverkar med varandra, säger Christer Haraldson.

Han får medhåll av Jonas Svensson, årsprovsledare.

Värdefullt att lära känna varandra

– Under övningarna har jag insett att det verkligen är värdefullt att lära känna kollegorna från Kustbevakningen och de övriga räddningstjänsterna. Med Kustbevakningen har vi övar under fem år och nu känner jag mig verkligen som hemma på deras båtar, förklarar han.

Scenariot för veckans övningar går ut på att ett fartyg har kolliderat med ett annat och sjunkit. Nu är det upp till räddningstjänsterna och Kustbevakningen att genomsöka fartyget. Det kanske låter enkelt men för att göra detta måste dykarna bland annat klippa ut ett lås med bultsax till den container som ska föreställa en sjunken båt under övningen. Dessutom måste dykarna via radio ständigt rapportera till sin dykledare om vad de gör under ytan. En viktig del av detta är att rapportera in signalement på de kroppar som påträffas, för dagen lyckligen i form av dockor.

– I just detta moment blir det extra tydligt hur otroligt viktigt det är med kommunikation. Dykledaren ser ju ingenting av vad som händer under ytan, förklarar Tobias Palm, årsprovsledare.

Se fler bilder på Facebook. 

Se Kustbevakningens film