skip to Main Content
Trailer: En Film Om Djupa Sår Och Att Göra Skillnad

Trailer: en film om djupa sår och att göra skillnad

Denna nyhetsartikel är 6 år gammal, tänk på att innehållet kan vara inaktuellt.

En film om djupa sår. En film om stenkastning och integrationsproblem. Men också en film om att verkligen göra skillnad, om vänskap och om att vara helt ny i Sverige.

Sedan årsskiftet har MBU-ambassadörer från Helsingborg producerat en film tillsammans med regissören Robert Lillhonga, känd bland annat för filmen Hata Göteborg. Nu är en första trailer här. Filmen handlar om MBU:s verksamhet, men tar också upp stenkastning mot blåljuspersonal och inte minst följer den två ensamkommande barn som får lära sig mer om blåljusyrket inom ramen för MBU.

Filmen finansieras delvis av att Räddningstjänsten Skåne Nordväst valde bort att ge julklappar till personalen 2015. Julklappen blev istället att MBU fick i uppdrag producera en film som berörde ämnet ensamkommande barn.

– Vi är otroligt stolta över våra ungdomar, som har gjort en fantastisk resa. Tillsammans med Robert Lillhonga har de skapat en professionell film som vi tror kommer att väcka reaktioner både inom och utom räddningstjänst-Sverige, säger Anne Eriksson, chef för utbildningsavdelningen vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

– Jag tvekade aldrig med att hoppa på det här projektet. Jag tycker att MBU gör ett otroligt viktigt jobb. Rent kreativt ser jag mig som en slags ”barnmorska” för filmen. Jag kan hjälpa till på flera sätt, men det är ungdomarna som kommer att göra jobbet, säger Robert Lillhonga.

Filmen har premiär vid årsskiftet.

Fakta om MBU

Människan bakom uniformen (MBU) är ett samarbete mellan Helsingborgs stad och polisen som riktar sig till ungdomar mellan 15-20 år. MBU är ett utbildningsprojekt som ger deltagarna insyn och förståelse för samhällsstödjande yrken som polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård och socialtjänst. Personal inom de olika yrkena får samtidigt en chans att lära känna ungdomarna. En kväll i veckan, under tio veckor, får deltagarna tillsammans med personal från de olika yrkena prova på delar av deras arbetsuppgifter och vardag.