skip to Main Content

”Vad har jag gett mig in på“

Denna nyhetsartikel är 6 år gammal, tänk på att innehållet kan vara inaktuellt.

En områdesdag på Planteringen kombinerat med en vild chansning kom att förändra Diala Salmans liv. Idag läser hon till sjuksköterska med siktet på att specialisera sig som ambulanssjuksköterska. Ett val som känns helt rätt, men som från början var långt från givet.

– Runt 2014 läste jag fortfarande upp mina betyg på en folkhögskola, men jag hade ingen aning om vad jag skulle vidareutbilda mig till. På en områdesdag på Planteringen träffade jag representanter från MBU, Människan bakom uniformen. Jag vet inte riktigt varför, men jag, min syster och en kompis anmälde vårt intresse. Jag trodde aldrig att jag skulle bli antagen, och dessutom ville jag egentligen inte. Jag tänkte att detta verkligen inte skulle vara något för mig, och att jag skulle kunna göra något betydligt vettigare med min tid, minns Diala.

Ville egentligen inte

Men hon blev antagen. Bland annat efter att ha genomgått en intervju med två av ledarna: Linda Hilli och Mikael Persson.

– ”Vad har jag gett mig in på!”, minns jag att jag tänkte. Jag ville ju inte detta egentligen, säger Diala.

Men det dröjde inte länge innan hennes tvekan övergick i både entusiasm och nyfikenhet. Redan under den första träffen med MBU-gruppen började bitarna falla på plats.

– Hela gruppen klickade direkt, det var helt otroligt. Vi fick väldigt snabbt jättebra sammanhållning, säger Diala.

Fick en annan bild av polisen

Nu följde en tio veckor lång utbildning med fokus på blåsljusyrkenas verklighet och vardag. Praktiska övningar – inklusive ett tufft fystest anpassat för brandmän – varvades med föreläsningar, träffar och inte minst en resa till Göteborg under vilken gruppen träffade överlevande från den tragiska diskoteksbranden i Göteborg 1998. Veckorna kom att förändra Dialas syn på blåljusyrkena och påverka hennes yrkesval.

– Fram till dess hade jag mest lyssnat på vad mina bekanta sa om framför allt polisen. Det var ofta en negativ bild som målades upp. Men när jag fick träffa och lära känna riktiga poliser fick jag en annan bild och framförallt en mycket djupare förståelse för hur polisen har det och den press som tillhör deras vardag. Det är inte särskilt lätta situationer de ställs inför. Jag önskar att fler ungdomar fick den möjligheten. Det finns många fina poliser, och de förtjänar verkligen en chans. Det omvända gäller också. Fler poliser borde träffa ungdomar för att lära känna dem och deras verklighet, säger Diala.

Den stora aha-upplevelsen fick Diala när hon kom i kontakt med ambulanssjukvården inom MBU.

– Fram till dess hade jag tänkt att jag kanske skulle bli socionom, eftersom jag vill jobba med människor. Men under MBU-utbildningen fick jag lära mig mer om ambulanssjukvården och även delta i en väldigt realistisk övning där jag intog rollen som medicinskt ansvarig sjuksköterska. Dessutom fick jag åka med i en ambulans under ett riktigt arbetspass. Då kände jag att detta är yrket för mig. Dels för att det är spännande och att det händer saker, dels för att jag får hjälpa andra människor. Det är viktigt för mig, säger Diala som nu läser till sjuksköterska i Kristianstad.

– Efter min grundutbildning tänker jag specialisera mig och bli ambulanssjuksköterska. Jag längtar, säger Diala.

Fakta om MBU

Människan bakom uniformen (MBU) är ett samarbete mellan Helsingborgs stad och polisen som riktar sig till ungdomar mellan 15-20 år. MBU är ett utbildningsprojekt som ger deltagarna insyn och förståelse för samhällsstödjande yrken som polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård och socialtjänst.

Personal inom de olika yrkena får samtidigt en chans att lära känna ungdomarna. En kväll i veckan, under tio veckor, får deltagarna tillsammans med personal från de olika yrkena prova på delar av deras arbetsuppgifter och vardag.