skip to Main Content
Viktigt Att Tänka På När Det Gäller Balansskotrar

Viktigt att tänka på när det gäller balansskotrar

Denna nyhetsartikel är 6 år gammal, tänk på att innehållet kan vara inaktuellt.
Överhettad laddare till hoverboard.

Överhettad laddare till hoverboard.

Allt fler köper så kallade så kallade hover- eller airboards (på svenska även kallade balansbrädor). Räddningstjänsten har tyvärr också märkt av att brädorna kan orsaka bränder i samband med att brädan laddas. Detta bland annat på grund av att en del brädor har brister i elsäkerheten. Som tur är finns det en del saker du som köpare och användare kan tänka på.

Elsäkerhetsmyndigheten har identifierat fyra viktiga varningstecken.

Om du upptäcker något av följande tecken så ska du ta kontakt med inköpsstället. Du kan också välja att reklamera skotern. När det gäller reklamation och liknande ärenden så är Hallå Konsument en bra startpunkt.

  • Inget CE-märke. CE-märket visar att tillverkaren sett till att produkten uppfyller alla säkerhetskrav.
  • Ingen märkning eller bristfällig sådan, exempelvis ingen tillverkare eller typbeteckning. Spårbarheten är viktig ifall något händer med skotern. Om tillverkaren har missat märkningen är sannolikheten hög att det också finns brister i elsäkerheten.
  • Ingen svensk bruksanvisning till din skoter som köpts i Sverige.
  • Språkliga fel i bruksanvisning.

Om du laddar din balansskoter, ska du göra det under uppsikt. Det är under laddning som många rapporterade bränder har uppstått. Om laddaren eller skotern blir väldigt varm så kan det vara tecken på felaktigheter som kan leda till brand.

Ta del av ännu mer information på Elsäkerhetsmyndighetens webbplats.

Läs mer: Hoverboard exploderade.

Foto: Ben Larcey